Termenul de compuși organici volatili (COV) se referă la o întreagă gamă de substanțe chimice pe bază de carbon. Acestea pot fi găsite sub formă de vapori sau lichide.
Există diverse surse de poluare cu COV în aerul interior: “ocupanții” prin respirație și suprafața corpului, cosmeticele sau deodorantele, dispozitivele de încălzire, materialele de curățare și diverse produse (de exemplu, cleiuri, adezivi, solvenți, vopsele), hainele recent prelucrate în spălătorii, fumul de țigară și instrumentele de lucru, cum ar fi imprimantele și fotocopiatoarele.
Alte surse importante de poluare sunt materialele de construcție și mobilierul (de exemplu, mobila, covoarele, tapițeria). Concentrații ridicate de COV se găsesc în perioadele imediat următoare instalării diferitelor materiale sau instalării mobilierului.
Emisia de COV este cea mai mare la începutul duratei de viață a produsului și tinde să scadă considerabil într-un timp destul de scurt (de la o săptămână pentru vopsele și adezivi, la șase luni pentru alți compuși chimici). Excepție face formaldehida, care tinde să aibă eliberări relativ constante de-a lungul mai multor ani.
În cele din urmă, prizele de aer amplasate incorect în apropierea zonelor cu grad ridicat de poluare (de exemplu, străzi cu trafic intens, parcări subterane, garaje) pot duce la o importantă pătrunderea COV-urilor din exterior.